16-06-09

Vava&Moemoe.

Dag lieve lezerkes, vannacht had'k in m'nen droom weer familie op bezoek. Het was vava en moemoe lang vaders zijde. Moemoe was zoals altijd aan't rondlopen en vava zat naast me op een bed. Ze had vava net fris gewassen en geschoren en ik deed hem zijn kousen aan. Ik klopte zo eens zachtjes op zijn schouder en zei "alé vava nu zijt ge weer 10 frank meer waard se" . En hij lachte want dat was zo een beetje zijnen humor.
Ja als ik van deze vava droom dan zit hij altijd neer,want hij kon in't echte leven door meerdere beroertes niet meer stappen en ook niet praten,maar't was wel nen allerte mens. Wij begrepen hem als hij iets wou zeggen,maar andere mensen niet,en dat was voor hem soms heel frustrerend als er bezoek was.  
Ik heb hem altijd zo gekend. Ik was nog maar net 4 jaar toen ik hem op de zetel vond bij de eerste beroerte. Ik was nog te jong en begreep toen nog niet goed wat er aan de hand was.
Hij schrijde wel dikwijls omdat het ook nen hele creatieve was en vanaf toen nimeer uit de voeten kon om zijn ding te doen. Maar hij hield ook wel van grapjes en er zat ook veel pit in zenne. Als broer, ik(kleine tantieMonie) of nicht Myriam kattekwaad uithaalde,dan klopte hij hevig op de zetel en stak dreigend zijn vuist omhoog. Ondanks zijn klein,tengere gestalte en handicap,hadden wij allemaal veel respect voor hem.
Elk jaar moest moemoe een nieuw Snoecks-Almanac-boekje voor hem kopen, want daar leesde hij graag in. En hij was ook altijd van alles op de hoogte.
Hij was ook verzot op zijn biekes(bijen) die onze va en ons moe voor hem verzorgde. Elke keer als de zon zich liet zien wilde hij in zijne rolstoel naar vanachter in de tuin naar zijn bie-hal om daar op zijn gemakske van zijn biekesvolk te genieten.
       vavavaven edjekleiner
Wanneer er op een korf twee koniginne-bijen huisde,trok één koniging met een deel ven het bijenvolk er uit om uit te zwermen. Ze ging ergens verderop in een bol aan een boomstam hangen. Va of moe trokken dan zo'n beschermende kledij aan,zette een vilthoed met net op voor bescherming van't gezicht en gingen dan de zwermbol met een lege korf opvangen. Vava was dan weer erg happy omdat 'm er weer een bijenvolkje bijhad.
De oude,zwarte vilthoed met bescherm-net ligt nog steeds zorgvuldig bewaard in mijn kast.
Nu dragen de imkers (bijenhouders) zo'nen hoed nietmeer. Ze lijken nu op nen astronaut en zetten nen helm op.
Toen vava pas overleden was heeft va stil in zijn eentje aan vava zijn biekes gaan vertellen dat hun bazeke vertrokken was. Dit is schijnt een traditie onder imkers om de diertjes te informeren over het afscheid. Ondanks va zijn goede zorgen zijn een tijdje later een deel van vava's bijen vertrokken en een aantal ook gestorven.
Ja bijen zijn intelligent en zeer proper zenne mensen. Zieke en dode bijen worden zorgvuldig uit de korf of kast verwijderd en vreemde insecten krijgen zelfs de kans niet om binnen te dringen. Je zal ook nooit echte honingbijen op rottend fruit,of in vieze vuilbakken aantreffen.Je vind ze aleen op bloemen en bloesems.
Ik heb een aantal jaren bloemschikken gevolgd en op één van onze tentoonstellingen had ik een bloemstuk aan vava en zijn biekes gewijd. Mijn werkstuk was een minituintje met kleine,handgemaakte bijenkorfjes. Om het het stuk mooi te presenteren had ik er een foto van vava(met broertje Eddy),de oude vilthoed en 2 potjes lekkere honing bijgeplaatst. Mijn werkstuk gaf ik toepasselijk de naam, 
                      "ZOETE HERINNERINGEN"
IMG_0037kleiner

Dag vava, ik hoop dat ge over mijn schouder mee geniet van dit geschreven stukje over jou en je biekes. Ik ben blij dat'k nog eens de kans had om met jou een grapke te maken en dat'k je kousen nog eens mocht aandoen. Sjans dat ge me nie gevraagd hebt om je potteke botermelk te vullen want je had er altijd zo'n pret in dat'k die stinkepap ni kon rieken.
Ik hou van je en ook van moemoe en ik mis julie beidjes.
Hopelijk heb je ginder ook biekes en kan je nu zonder rolstoel lopen en staan waar je wil.
Dikke zoen voor jou en moemoe van julie kleindochter (tantie) monique.
Lieve groetjes aan alle lezerkes***
9

15:28 Gepost door Tantie in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.